synaloa.hu, stílustanácsadás

A 2023/2024 év őszi-téli trendszínei

A Pantone Intézet idén is közzétette a 2023/2024 év őszi és téli trendszíneit.

Miért fontos ez nekünk?

Az év színe és az adott időszak trend színei észrevétlenül megjelennek mindenhol. A lakberendezésben, a szépségipari termékek csomagolásában, a reklámokban és elsősorban a fast fashion üzletek kínálatában. Ha tudod milyen színtípusba tartozol, akkor tudatosan ki tudod választani, hogy az adott szezon meghatározó színei közül, mi az, amit be tudsz építeni a ruhatáradba és mi az, amit, ha megveszel valószínűleg címkével együtt csak a helyet foglalja majd a szekrényedben. Ezért jó, ha tudod, hogy melyik évszaktípus mire számíthat az idei ősz és tél ruha kínálatában és azt hogyan tudja kombinálni a palettája egyéb színeivel. Ehhez szeretnék egy kis útmutatót adni nektek.

Bázis színek:

A klasszikus alapszínek soha nem mennek ki a divatból, ha tudod, hogy a színtípusodnak mik az alap színei, akkor érdemes a gardróbod gerincét mindig a bázis színekből felépíteni. Például egy téli kabátot vagy egy szövetkabátot ezekből az árnyalatokból megvásárolni, hiszen azt nem cseréljük le évente. Nézzük most meg az idei 5 alapszínt, amelyből minden színtípus megtalálja a számára legtökéletesebb árnyalatot.

Coconut Milk – olyan szép fehér, mint a kókusztej

A Pantone Coconut Milk egy fehér színárnyalat, amely egyszerűséget és tisztaságot sugároz. Széles körben használják a minimalista és elegáns megjelenés kialakítására. A fehér szín általában tisztaságot, frissességet és időtlenséget közvetít. A Pantone Coconut Milk színét a tisztaság és a minimalizmus jellemzi, így tökéletes választás lehet azoknak, akik szeretik az egyszerűséget és az időtlenséget. A fehér szín egyszerre modern és klasszikus, és számtalan stílushoz illeszthető.

Ez egy hideg, piszkos fehér árnyalat, amit elsősorban nyár típusoknak ajánlok, de egy sötétebb élénk színnel a telek is bátran viselhetik.

Doe – teveszőr szín

Ez a meleg szín egy elegáns, természetes és visszafogott árnyalat, amely számos kreatív és stílusos felhasználási lehetőséget kínál a divatban, a lakberendezésben és a design területén. Ez a színtónus melegséget és időtlenséget közvetít. Jól kombinálható más színekkel, és könnyen alkalmazható különböző stílusokban.

 

Meleg szín, ezért az őszök és a tavaszok tökéletes bázis színe. Igazi klasszikus, amire ez a két színtípus mindig számíthat.

Eclipse – sötétkék, ami szinte már fekete

A Pantone Eclipse egy csodálatos színárnyalat, amely a sötétség és a mélység érzetét hordozza magában. Elnevezése utal a napfogyatkozás (eclipse) sötétítő hatására. Sötétkék, ami szinte már fekete.  A sötét szín mélysége vonzza a figyelmet és azonnal magára irányítja a tekintetet. A sötét Eclipse szín ideális választás lehet kiegészítőkben is, például táskák, sálak, cipők vagy ékszerek formájában. Ezeken a kiegészítőkön keresztül a szín kifinomultan hozzájárulhat az összképhez és stílushoz.

Az Eclipse színárnyalat mélysége és drámaisága miatt fontos, hogy jól átgondoltan alkalmazzuk. A megfelelő kombinációval és kiegészítőkkel azonban egy nagyon elegáns és stílusos megjelenést érhetünk el. 

Nagyon sötét és hideg árnyalat, ezért mindenképpen a telek számára lesz a legtökéletesebb választás.

Hot Fudge – sötétbarna, ami szinte már fekete

Hot fudge 1

A Pantone Hot Fudge egy meleg, mélybarna színárnyalat, amely gazdag és kifinomult megjelenést kölcsönöz bármilyen területen, ahol alkalmazzák. Ez a színárnyalat kiválóan illeszkedik az őszi és téli palettákba, és lehetővé teszi a divatban és a lakberendezésben egyaránt a stílusos és meleg atmoszféra megteremtését. Az elegancia és a melegség érzetét hordozza magában. A „hot fudge” név is az édességek és a kényeztetés világára utal, ami azt sugallja, hogy ez a szín egy kis luxust és meghittséget hoz a mindennapokba. A mélybarna színárnyalat könnyen párosítható más színekkel, például bézs, krém vagy mélyzöld színekkel, így lehetőséget teremt a sokoldalú összeállításokra.

 

Meleg és sötét árnyalat, amit leginkább az ősz típusok tudnak beilleszteni a ruhatárukba, de egy kis bézzsel megszelídítve a tavaszok is csodásan mutatnak benne.

Silver Birch – ezüst nyírfa

A Pantone Silver Birch egy gyönyörű színárnyalat, amely természetes eleganciát és klasszikus stílust sugall. Ez a szürke alapú szín rendkívül népszerű a divatban és a lakberendezésben egyaránt, és számos alkalmazási területen megállja a helyét. A „silver birch” angolul ezüst nyírfa, azt sugallja, hogy a szín hűvös és meleg elemek kombinációjával rendelkezik, ami kiegyensúlyozott és sokoldalú megjelenést eredményez. Kiváló választás lehet ruhákhoz, kiegészítőkhöz és lakberendezési elemekhez is. Óriási előnye, hogy könnyen kombinálható más színekkel, például fehérrel, feketével, barnával vagy akár élénk színekkel is. Ezáltal lehetőséged van elegáns, letisztult vagy éppen élénk és modern megjelenést elérni.

 

Ez egy hideg, szürkés árnyalat, amit tél és nyár típusoknak egyaránt ajánlok. 

Kiegészítő színek:

Ha kiválasztottuk a számunkra ideális alapszínt az idei trend színekből, akkor bátran tudjuk kombinálni a palettánk kiegészítő színeivel. Azért ajánlom nektek ezt a módszert, mert ha a saját palettátok színeit keveritek össze egy szetten belül, akkor nem igazán tudtok melle nyúlni a választással, hiszen ezek a színek ugyanazokkal a színtulajdonságokkal rendelkeznek, ezért nagyon szépen mutatnak egymás mellett. Nyilván nincsen szín rendőrség és én is arra bíztatlak titeket, hogy nyugodtan hordjatok más színeket is, de ott már fontos a tudatosság, mert nagyobbat lehet hibázni vele és a cél mindig az, hogy az öltözködés könnyű legyen és örömet okozzon számotokra.

Hideg kiegészítő színek tél és nyár típusoknak:

Rose Violet

Gyönyörű fukszia szín, ami egy pici fehérrel kevert, ezért a nyarak imádni fogják. Mentával, sötétkékkel, fehérrel csodálatos kombinációk születnek.

A teleknek feketével, magentával és hófehérrel is csodaszépen mutat.

Persian Jewel

Csodaszép pasztel lila szín, ami szintén a nyarak egyik legszebb kiegészítő színe. Mentával és fuksziával is gyönyörű.

Teleknek hófehérrel, petrollal szuper párosítás.

Carnival Glass

Hideg, jeges mentazöld árnyalat, ami lilával, szürkével, fehérrel, sötétkékkel és sötétzölddel is tökéletes választás minden hideg típus számára.

Viva Magenta

Az idei év színe. Gyönyörű, telt és erős magenta árnyalat, a teleknek királynői megjelenést kölcsönöz.

Meleg kiegészítő színek ősz és tavasz típusoknak:

Kohirabi

Meleg, limezöld árnyalat. Vidámságot sugároz, gyönyörűen feldobja a meleg színtípus bázis színeit. Bézzsel, sárgával, fehérrel és bátrabbaknak sötétkékkel is tökéletes választás.

Tender Peach

Barackos rózsaszín árnyalat, amely a tavasz típusok gyönyörű színe. Mivel egy pasztelles árnyalat, ezért a nyár típusok is be tudják építeni egy-egy outfitbe. Romantikus és megnyugtató. Azt sugallja, hogy a viselője finom és érzékeny.

High Visibility

Csodaszép napsárga, ami a tavaszok egyik legszebb kiegészítő színe, de egy picit okkeresebb változatban az őszök is csodásan be tudják illeszteni indiai fűszerszínű ruhatárukba. Barnával, bézzsel és sötétkékkel is kiváló választás.

Red Orange

Gyönyörű őszi narancssárga szín, mely kiváló választás bézzsel, barnával, sárgával és törtfehérrel is, de sötétkékkel kombinálva is nagyon elegáns hatást kelt.

Burnt Sienna

Téglavörös árnyalat, ami egy igazi földszín az őszök palettáján. Elegáns és megnyugtató. Barnával, bézzsel és sárgával is kiváló választás.

Burnt Sienna

Maga az elegancia ez a csodaszép burgundi vörös árnyalat. Az ősz paletta egyik legszebb színe. Egy leheletnyi bézs vagy barna csodás kiegészítője lehet.

 

Bátran kísérletezzetek a színekkel és ne hagyjátok, hogy a borongós időjárás az öltözködéseteket is borongóssá tegye. Ha pedig szeretnétek egy stílustanácsadó segítségét kérni, keressetek bátran.