synaloa.hu, stílustanácsadás

A Kék Szín

Minden színhez társítunk pozitív és negatív érzéseket, ezek lehetnek általános sztereotípiák és személyes érzések is. De a kék szín a világ kedvenc és legnépszerűbb színe, általában pozitív érzésekre asszociálunk általa. A kék szín a spektrum egyik alapszíne, és számos érdekességgel és jelentéssel rendelkezik.

A kék szín az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában nagyon fontos szín volt, a gazdagság és a hatalom szimbólumaként jelent meg. A kék festék különleges előállítása miatt hosszú ideig csak a gazdagok és az arisztokraták engedhették meg maguknak a viselését. A középkorban a kék szín továbbra is az arisztokrácia jelképe volt, és különösen népszerű lett a selyem és a bársony anyagokban. A kék árnyalatai közül az indigó volt a legnépszerűbb, melyet az indiai kereskedők hoztak be Európába a 16. században. A 18. században a kék szín továbbra is az arisztokrácia kedvelt színe volt, és különösen az angol udvarban és a francia királyi udvarban volt jelen. A 19. században a kék szín egyre szélesebb körben terjedt el a divatban és a textiliparban, különösen a farmeranyagokban és a munkásruházatban. A 20. században a kék szín egyre népszerűbbé vált az egyszerű, letisztult vonalakat követő divat irányzatokban, mint például az art deco és a Bauhaus. A kék színnek hosszú történelme van a művészetben és a kultúrában egyaránt.

BLUE Story

Ha a természetben megjelenő kék színekre gondolunk, akkor a tenger, az ég, a jég és a gleccserek jutnak eszünkbe.

Ha a kék szín pszichológiai hatásaira gondolunk, akkor tudjuk azt, hogy a kék   hűvös, nyugodt és nyugtató hatású szín. Emiatt gyakran használják szobák, például hálószobák falainak festésére, hogy segítsenek a pihenésben és az alvásban. A kék szín összefüggésbe hozható a bölcsességgel, a harmóniával és a bizalommal. Általában a stabilitás, biztonság és a hűség érzésével kapcsoljuk össze, ezért a kék gyakran előfordul az egészségügyi és pénzügyi szektorban is, mint az adott márka színe. Fontos azonban az is, hogy a hideg kék árnyalatok néha a távolságot, a szomorúságot és az unalmat is kifejezhetik.

A kék szín különböző kultúrákban eltérő jelentéssel bírhat. Például a nyugati országokban általában pozitív jelentést hordoz, míg az ázsiai kultúrákban gyakran a szomorúsággal, a bánattal vagy gyászolással kapcsolják össze. A világnak számos kék színű zászlója van, és a szín sok ország szimbólumává is vált.

A kék szín sok iparágban használatos, beleértve a festékeket, a textilipart, az élelmiszeripart és az elektronikai ipart is. A kék szín a dizájnban és a brandingben is fontos szerepet játszik, és sok nagyvállalat használja logójában.

A „kék” szót gyakran használják az angol nyelvben is az érzelmi állapotok kifejezésére, mint például „to feel blue”, ami azt jelenti, hogy valaki szomorú vagy lehangolt. Összességében a kék szín gazdag és sokoldalú jelentéssel bír. De nézzük meg, a szerintem legérdekesebb megközelítést, a kék színt a divatban és az öltözködésben.

Az öltözködésben a kék szín nagyon sokoldalú és könnyen kombinálható más színekkel, ezért számos stílusban jól működik. A kék szín hűvös, nyugtató hatása miatt sokak számára ideális választás lehet mind a hétköznapi, mind alkalmi viseletre. A hölgyek és urak szekrényében is mindig találok kék színű ruhákat, a gardróbrendezések alakalmával. Ha mást nem, de farmer formájában biztosan.

A kék szín öltözködésben megjelenő sokoldalúságára tökéletes példa a farmer. Az emberek 90% hord farmert, nadrágot, inget, szoknyát. A farmer egy rendkívül sokoldalú ruhadarab, amely több mint 150 éves történelmével az egyik legikonikusabb és legnépszerűbb ruhadarabjává vált az egész világon. Az első farmereket eredetileg a mezőgazdasági munkások számára tervezték, de azóta már a divat világában is széles körben elterjedt. Stílusos és modern megjelenést kölcsönöz azoknak, akik viselik, és szinte bármilyen alkalomra megfelelő lehet. A farmer kék színe pedig azért olyan népszerű, mert könnyen kombinálható más ruhadarabokkal. Ez a szín nemcsak könnyen illeszkedik más színekhez, de időtlen és klasszikus megjelenést kölcsönöz a viselőjének. Ráadásul a farmer kék színe jól mutat minden bőrtónuson és testalkaton, így bárki stílusosan és magabiztosan viselheti.

 

A Pantone Intézet minden évben kiválasztja az év színét és az adott időszak trendszíneit.

Ezek a színek, jelentőségüket tekintve három fő területen érvényesülnek: a divat, a dizájn és az életmód terén. A különböző iparágak széles skálájában felhasználják, például a textil-, a belsőépítészeti- és a kozmetikai iparban. A divatiparban az év trendszíne nagyon nagy hatással van a tervezőkre, akik inspirációt meríthetnek belőle, hogy az adott évben divatos és trendi kollekciókat tervezzenek.

Kék színt utoljára 2020-ban választottak az év színének. A Pantone 19-4052 Classic Blue árnyalatot. A szín könnyen kombinálható más színekkel, például a fehérrel, a szürkével, a feketével, a pirossal és a sárgával, így a tervezők kreatív szabadságot élveztek a használatában. Csodás kiegészítők készültek, melyek most is sokoldalúan használhatók.

Az idei év tavaszi-nyári trendszínei között 3 kéket is találunk. Az elsőt a nyár típusoknak ajánlom. Mi jellemzi a nyarak kék színét? Hideg-világos és tört árnyalat, olyan mint a

Airy Blue – Pantone 14-4122 – Légies kék

Olyan áttetsző kék, mint a felhőtlen égbolt. Egy világos, pasztellszerű kék árnyalat, ami elsősorban a nyár típusokon fog jól mutatni, azon belül is a hideg nyaraknak tökéletes ez a szín. Könnyű és friss, nyugtató hatást kelt. Kifejezi a szabadságot, a nyugalmat és a tisztaságot, emlékeztet a tengerre és az ég színére. Nagyon könnyed és elegáns, sokféle stílusba beépíthető.

A következő két kéket a tél típusok figyelmébe ajánlom, mivel mindkettő hideg-sötét és élénk árnyalat:

Bluing – Pantone 19-3954 – Kékülés
Nyugodt, univerzális, elegáns szín. Könnyen kombinálható más színekkel és sok stílusba beépíthető. Teleknek csodálatos alapszín a gardróbjában. Egy sötét tintakék, mely tökéletes helyettesítője lehet a fekete színnek. Gyönyörűen mutat fehérrel, türkizzel, szürkével, rózsaszínnel, de akár még lilával is.

Electric Blue Lemonade – Pantone 18-4245 – Kék Limonádé
Éles, ragyogó kék, amely felvillanyozza a szín palettát. Intenzív és feltűnő, ezért az élénk tél típusoknak ajánlott. Gyönyörűen mutat fehérrel, citromsárgával és rózsaszínnel. Egy ilyen szín viselése magabiztosságot sugároz, kitűnő választás egy eseményre, ahol ki akarunk tűnni a tömegből.

A Pantone idei trendszínei közül a nyaraknak és a teleknek tudtam példát mutatni, de nézzük meg azt is, hogy a tavasz és ősz típusoknak milyen kéket érdemes viselnie. Az ősz típusok kék színe meleg-sötét és tört árnyalat. Az ősz színpalettán kevés kék szín található, hiszen a kék alapvetően hideg szín és kevés meleg árnyalata van. Tavaly volt az egyik legnépszerűbb trendszín a benzinkék vagy másnéven petrol kék árnyalat, ami tökéletes választás az ősz típusok számára. Sötét és tört, valamint kellően meleg hatású ahhoz, hogy ragyogjanak benne.

A tavasz típusok kék árnyalatai meleg-világos és élénk kékek. A meleg kékek mindig zöldes árnyalatúak és sosem lilás tónusúak. Ezért a türkizes árnyalat mindig tökéletes választás a tavaszok számára.

Így már mind a négy fő évszak típusra mutattam példát nektek. Akik még színhelyesebben szeretnének öltözni, azok a 12 évszaktípusos rendszerben még inkább tudják szofisztikálni azokat az árnyalatokat, melyek az arcukhoz közel a legtökéletesebbek.

A végére pedig hoztam nektek egy jolly joker kék árnyalatot, melyet mind a négy évszaktípus tökéletesen bele tud építeni a ruhatárába, ez pedig nem más, mint a

 

Navy blue, sötét kék vagy másnéven tengerészkék.

A sötétkék szín elegáns megjelenést kölcsönöz az öltözéknek, és kiváló választás lehet alkalmi viseletre is. Egy sötétkék öltöny például tökéletesen működik egy formális eseményen, vagy akár az üzleti életben is. Kiválóan tudja helyettesíteni a feketét, ami valójában csak a tél típusokon működik, a többiek számára sokkal előnyösebb választás a sötétkék.

Ahogy ti is láthattátok a kék színnek ezer arca és árnyalata van. A választásunk függhet a színtípusunktól, a hangulatunktól attól, hogy éppen milyen évszak van, milyen stílust képviselünk és milyen eseményen vagy élethelyzetben kell megjelennünk. De az biztos, hogy a kék egy olyan univerzális szín, ami mindig minden körülmények között jó választás mindenki számára.