Hogyan válassz ősszel kabátot?

Mik azok a főbb szempontok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venned, amikor álmaid kabátját keresed őszre?
 
Ha megtalálod a számodra tökéletes darabot, akkor hosszú-hosszú évekig fog téged szolgálni és nem kell minden évben vadásznod a boltok kínálata között. Csak leveszed a szekrényből és tudod, hogy minden általad hordott és szeretett ruhadarabhoz passzolni fog. Ha jártál már színkendőzésen, akkor pontosan tudod, hogy itt is mennyire fontos a szín típusod. A kabát egy „nagyobb” felületen van rajtad ezért a színe az egész szettedet meghatározza. Ezért fontos, hogy a színtípusodnak megfelelő árnyalatban válassz kabátot, mert akkor biztosan ragyogni fogsz még az őszi borongós időjárásban is. Nézzünk néhány példát az évszak típusok bázis színeiben. Ezek azok az alapszínek, amiket mindenhez fel tudsz venni. Ha hideg típusba tartozol (tél és nyár) akkor érdemes szürke, sötétkék vagy tél típus esetén fekete kabátot választanod. Ezek a bázis színek tökéletes alapjai egy hideg típus ruhatárának, mert minden kiegészítő színnel, ami a palettádon szerepel tökéletesen kombinálható.
Ha bátrabb vagy és szeretsz ősszel is színesebben öltözni, akkor választhatsz „extrémebb” színeket, melyek a palettád kiegészítő színei, de arra figyelj, hogy a ruháidhoz és a cipőidhez is passzoljon. Fontos kérdés vásárlás előtt, hogy jól ki tudod használni a mindennapokban?  Sok mindennel kombinálható? Minden nap fel tudod venni vagy a színe miatt csak alkalmakra fogod hordani?
 
Ha meleg színtípusba tartozol (ősz és tavasz), akkor tökéletes alap színválasztás a barna és annak szinte minden árnyalata. Aranybarna, drapp, teveszőr, meleg bézs, homok szín. Ezek az árnyalatok egy őszi kabáton mindig eleganciát sugároznak és rendkívül csinos és letisztult megjelenést kölcsönöznek a szettünknek.
 
Meleg színtípusként is tudsz bátrabban választani, ha a stílusod ezt kívánja. Ha a palettád kiegészítő színeihez szeretnél nyúlni, akkor válaszd például az alábbi színeket: narancssárga, pipacspiros, fűzöld, kivizöld, limezöld, napsárga, rigósárga, mangó.

Második legfontosabb szempont amikor kabátot keresel a testalkatodnak megfelelő szabásvonal. A kabátoknál is érvényes az, hogy az alma testalkatokat kivéve a derékhangsúlyozás a legfontosabb szempont. Gondolj csak bele, hogy van rajtad több réteg ruha (egy felső vagy blúz, rajta egy pulóver vagy blézer például) ezért már az anyag halmozás is egy pici pluszt pakol rád. Ha erre ráveszel egy „alaktalan” kabátot, akkor nem fogjod tudni megmutatni a sziluettedet, elveszel az anyag többletben. Derekat hangsúlyozni többféleképpen is lehet. Ha van a kabátnak megkötője, akkor mindig a derékon érdemes megkötni. Ha nincs akkor pedig kabát övvel tudod a derekadat kiemelni. Ha már eleve karcsúsított fazont választasz az mindig segít a homokóra formát kiemelni.

Ha alma testalkat vagy akkor a kabát szabásvonalára érdemes figyelned. A megfelelő fazon és az aszimmetria tud segíteni abban, hogy előnyös legyen az alakod. Az egyenes és trapéz fazonú kabátok csodásan mutatnak a sziluetteden és itt is nagyon fontos, hogy kiemeld a gyönyörű vékony lábad.
 
Ami szintén egy nagyon fontos szempont a kabát vásárlásnál, hogyha sokat jársz szoknyában akkor érdemes hosszabb kabátot választani, mert az alá bármilyen hosszúságú szoknyát fel tudsz venni. Ha a szoknya kilóg a kabát alól, akkor rossz helyen vágja el a lábad és elrontja az összképet. Ha nem szereted a hosszú kabátot, akkor érdemes rövid állású, derékhangsúlyos darabot választanod a szoknyához is, így a fókuszt a legvékonyabb pontra helyezed és máris karcsúsítottad a sziluettedet.
 
Ha számodra unalmasak az egyszínű kabátok és szeretnél mintás darabot viselni, akkor érdemes figyelned arra, hogy a minta hol és hogyan helyezkedik el. Mennyire illik a stílusprofilodba? A fókusz mindig oda kerül a testeden, ahol a mintát viseled. Ha a teremtő nagyobb keblekkel ajándékozott meg, akkor vigyázz, hogy a mellkas részen milyen mintát viselsz. Érdemes kisebb, visszafogottabb alakzatokat választanod, hogy optikailag ne növeld tovább a mell méretedet, kivéve persze, ha ez a célod. Nagyon elegánsak például az alábbi mintázatok: tyúkláb, állat minták, kockák, virágok. Dobd fel a szürke hétköznapokat egy vagány őszi kabát segítségével.
Ha valamilyen trend irányzat megtetszik neked az adott évben, vásárlás előtt fontos átgondolnod, hogy mennyire illik hozzád? Be tudod illeszteni a ruhatáradba? Fogod tudni kombinálni a meglévő táskáiddal, cipőiddel? 2022 őszi-téli időszakában is hódítanak majd a divatos pufi kabátok. Leginkább a köntösre hasonlító szabásvonal és a hosszított fazonú derékban megkötős, galléros darabok lesznek az üzletek kínálatában, de a rövidebb sportosabb változat is nagyon népszerű lesz. Továbbra is nagyon trendi a steppelt kabát. Míg tavaly a hosszú karcsúsított változat hódított teret magának, idén inkább az oversize fazon lesz jellemző. Amivel azonban érdemes vigyáznod, mert könnyen tud „spongyabob” testalkatot kölcsönözni a viselőjének. Elsősorban a nagyon vékony alkatú hölgyeken fog jól mutatni. A műszőrme az 1950-es évek óta jelen van a divat világában. Egy olyan örök klasszikus, mint a „kis fekete ruha”. A kabátok vonatkozásában idén egy picit átalakul és csak egy izgalmas részletként jelenik meg a kabátgallérokon, mandzsettákon.
 
Ha a stílusprofilodnak, a színtípusodnak és a testalkatodnak megfelelő kabátot vásárolsz biztosan jól fogod érezni magad benne a borongós őszi napokon is, hiszen minden outfitedhez passzolni fog és meg mutatod vele a stílusos egyéniséged.