synaloa.hu, stílustanácsadás

2022-es év őszi-téli trend színei

A Pantone őszi-téli színelőrejelzésében az évszak klasszikus színei mellett néhány meglepően élénk tónus is helyet kapott. Bár ez az időszak általában a visszavonulásról és a bekuckózásról szól, idén az önkifejezés és a kísérletezés is előtérbe kerül. De mielőtt belemélyedünk a színek elemzésébe, nézzük meg egy picit közelebbről, hogy mi is ez a Pantone? Biztos, hogy te is sokszor hallottad már, hogy Pantone Intézet, az év színe, Pantone színskála…….de mit érdemes tudni róluk?

A vállalkozás festékgyárként alakult az 1950-es években New Jerseyben, később nyomtató cég lett belőle, majd az 1970-es években az új tulajdonosa nevezte át Pantone-nak (jelentése sok féle árnyalat). A vállalat elsődleges termékei színminták és olyan szín rendszerek, amivel a különböző iparágak (például: textil, nyomda, grafikai tervezés) be tudják tartani a színhűséget. Ezek a standardizált színkatalógusok mára az egész világon elterjedt szabványnak számítanak. A Pantone név ezzel vált ismerté, de akik a stílus világából ismerik őket, leginkább az „év színe” választás miatt jegyezték meg ezt a nevet. 2000 óta minden évben kiválasztják az év színét (előfordult már, hogy kettőt is választottak egy adott évben). A világban zajló történések, társadalmi problémák befolyásolják a választást, ami egy Európában tartott titkos találkozón kerül kiválasztásra különböző nemzetek csoportjai által. Ez a szín a világban történő változásokra adott reakció és egy következő évre szóló trend-előrejelzés is egyben. A divatipar (ruhák, cipők, kiegészítők), de még a lakberendezés is figyelembe veszi a Pantone Intézet által választott színt. A 2022-es évben az úgynevezett „very peri” árnyalat lett az év színe. Ami a fast fashion üzletek kínálatára óriási hatással volt.

Ez volt az első olyan év, amikor egy teljesen új színárnyalatot kreáltak, reagálva ezzel a tavalyi évben a világban történt eseményekre. A koronavírus járványra, a klímaváltozás problémája és a társadalmi válságokra próbál reflektálni az úgy nevezett very peri árnyalat. A nagy átalakulások és változások korát éljük, ennek a szimbóluma a kék és piros szín keverékéből született lila árnyalat. Ez egy futurisztikus szín, mely az online tér előtérbe kerülését és a virtuális valóság térhódítását jelképezi. Ezzel az árnyalattal azt üzeni a Pantone intézet, hogy itt az ideje a gyökeres változásoknak, az újfajta megközelítéseknek, hogy a kreativitás erejével végre valódi megoldásokat találjunk az égető problémákra. A PANTONE 17-3938 Very Peri árnyalata új fénnyel világítja meg a jövőt. A kék szín megbízhatósága és nyugalma keveredik a piros szín dinamikus jelenlétével. A nyár színtípus most bőven tud az üzletek kínálatából válogatni, de a megfelelő kiegészítőkkel a teleknek is tökéletes választás ez a hideg, világos lila árnyalat, ami ősszel is tökéletesen beépíthető egy-egy outfitbe.

Nézzük, hogy mik lettek a 2022/2023 év őszi-téli trendszínei:

 

Egy adott időszak trend színeit általában a New York Fashion Week eseményen határozzák meg a Pantone Intézet segítségével, ők pedig közzéteszik a szezon legdivatosabb árnyalatait. Az idei év palettáján gyönyörű szép élénk színek vannak többségben a visszafogott színárnyalatokkal szemben.

Nézzük, hogy melyik színtípusnak mi lesz az év trendszíne, a teljesség igénye nélkül.

TAVASZ élénk-meleg-világos színek

 

Bátrabbaknak tökéletes colorblocking színpárosítás a waterspout, ami egy türkizes kék árnyalat az orange tiger elnevezésű narancssárga színnel.

NYÁR telítetlen-hideg-világos színek

c5ac48d5cb09e0c9ec2baa27d14b3814

Nyár típusként az egyik kedvenc párosításom a szürke és a rózsaszín. Elegáns és letisztult. A nosegay névre hallgató rózsaszín árnyalat feldobja a chiseled stone szürke szín egyhangúságát.

ŐSZ tompa-meleg-sötét színek

Csodálatosak az ősz típus színei, amikről nekem mindig az ázsiai fűszerek jutnak eszembe. Igazi őszi hangulatot ad a spicy mustard sárgás árnyalat a lava falls bordó színével.

TÉL élénk-hideg-sötét színek

Nekem a kedvenc színem lett ezek közül a midnight fantázia névre hallgató petrolkék árnyalat, ami a rose violet színnel kombinálva tökéletes összeállítás a telek számára.

Merjünk ősszel és télen is színt vinni az öltözködésünkbe. Sokkal jobb lesz a kedvünk a szürke esős időjárásban, ha merjük megmutatni azt hogy a színtípusunk árnyalatiban minden nap tudunk ragyogni.